Kultur og historie
Bagsværd sø er den næststørste sø i "Mølleåsystemet", efter furesøen. Mølleåen gennemstrømmer ikke Bagsværd sø, men den har en afløb i Mølleåen gennem Furå og Lyngby sø.
Derudover er Bagsværd sø lidt speciel da der afvikles kaproning på søen i internationalt format.
Kulturarv:
Bagsværd Sø er ikke kun naturskøn, men også rig på historie og kultur. Området har været beboet og brugt af mennesker i århundreder, og du kan finde historiske steder og levn fra fortiden spredt rundt om søen.
Sophienholm og Frederiksdal gods:
Ved Bagsværd sø finder du Sophienholm og Frederiksdal gods.
Sophienholm er i dag en kunsthal, men dens historie går meget længere tilbage:
Sophienholms oprindelige bygning er opført i 1768 af generalpostamtdirektør Theodor Holm og opkaldt efter hans hustru Sophie Holm på en udstykning fra Frederiksdal Gods.
Frederiksdal Gods ejede oprindeligt hele strækningen nord for Bagsværd Sø fra Frederiksdal til Nybro. I midten af 1700-tallet udstykker man et antal grunde fra Nybro langs med søbredden mod vest. Sophienholm var den vestligste af disse grunde, der tilsammen kaldes Ny Frederiksdal. Den grund, som Holm overtog i 1767 målte ifølge fæstebrevet 95 meter fra vejen ned til søen og 85 meter langs med denne. Seks år senere udvidede han grundens længde, så den blev 250 m lang.
Da Constantin Brun (1746-1836) overtager Sophienholm i 1790 vælger han at modernisere havestilen, og i 1800-1805 bliver en stor del af haven nyanlagt til en romantisk have. De landskabelige haveidealer var på dette tidspunkt fremherskende i Europa og dermed også i Danmark. Han hyrer arkitekten Joseph-Jacques Ramée (1764-1842) til dette arbejde.
Du kan læse meget mere om Sophienholm og Frederiksdal gods, inden på Sophienholms hjemmeside https://sophienholm.dk/